House Extension on the Welsh Border

Client: Private

Value: £750,000

Duration: 9 months

Architect: Communion Architects

Quantity Surveyor: Darby and Carr

A beautiful example of how new and old can coexist as part of the same building in elegance and style. The project involved the construction of a two storey annex, festooned with modern features such as solar hot water, ground source heat pumps and a solar PV panels, all connected to the existing house via a glazed link.

This contemporary extension pays homage to the original design of the existing house by imitating it’s bay windows, colourful render and traditional slated roof while still appearing futuristic and spacious through the use of large glazed elevations, vaulted ceilings and bright colours.

The building is not without it’s fair share of luxuries, boasting a swimming pool fitted with ‘fast-lane’ technology and heated with the solar hot water panels on the roof. To ensure the heat was retained within the building, it was constructed using SIPs (Structurally Insulated Panels) and solar control glass.